Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 27. 01. 2022 00:07

TREBNJE

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 21:44

KAMNIK

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:48

Ob 20.48 je na cesti Krnica–Mrzli Studenec, občina Gorje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled in Gorje so požar pogasili, poškodovanih ni bilo.

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:08

STRAŽA

SPINTehnična in druga pomoč 26. 01. 2022 19:04

Ob 19.04 je na Maroltovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta padla občanka. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, odstavili kuhalnik, ugasnili plin in oskrbeli starejšo žensko.

Zdenska vas je praznovala 90 let prostovoljnega gasilstva

4. julij 1926 je bil razlog za praznovanje 90-letnice prostovoljnega gasilskega društva Zdenska vas v letu 2016. Tedaj se je sestal prvi Občni zbor pri Antonu Perku, ki je bil povod vztrajnemu delu in neomajnem udejstvovanju v gasilstvu vse do današnjih dni.

Da bo praznovanje 90-letnice društva ob izteku poletnih dni, 20. avgusta, se je doreklo v času cvetoče pomladi. Odločitev je bila pravšnja, kajti vremenske razmere so bile za izvedbo slovesnosti zelo ugodne. Jutranja zarja brez oblakov na sinje modrem nebu je povedla v prijetno toplo popoldne.
Aktivnosti in priprave so bile v teku vse od začetka pomladi, ko so se postavili plani. Izvedba le teh pa je bila intenzivna pri vseh članih in članicah društva v tednu pred praznovanjem.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Slovesnost ob praznovanju 90-letnice PGD Zdenska vas smo, kot je v navadi, pričeli z gasilsko parado, pri kateri je sodelovalo vseh 7 prostovoljnih gasilskih društev GZ Dobrepolje, kot tudi gostje sosednjih gasilskih zvez. Častno klop so zasedali: Župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, član UO Gasilske zveze Slovenije tovariš Franc Bradeško, predsednik GZ Dobrepolje tovariš Jože Prijatelj, poveljnik GZ Dobrepolje tovariš Uroš Gačnik, častni poveljnik GZ Dobrepolje tovariš Jože Zrnec st., predsednik PGD Zdenska vas tovariš Davorin Babič, poveljnik PGD Zdenska vas tovariš Aleš Strnad in tajnik GZ Dobrepolje tovariš Janez Zrnec.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Po gasilski paradi je sledil kratek kulturno obarvan program, katerega smo pričeli s himno RS v izvedbi mladih glasbenikov skupine Izvir. Kasneje so s svojimi glasovi in melodijami polepšali program še s pesmima Ne bodi kot drugi in Pričeval ljubezen bom.
Zvrstili so se tudi štirje govori. Predsednik PGD Zdenska vas je predstavil 90-letno pot gasilstva PGD Zdenska vas, ki je poudaril usposobljenost gasilcev, izobraževanje in vsestransko delo z mladimi, zaključil pa z vizijo izgradnje novega prizidka garaže. Predsednik GZ Dobrepolje, predstavnik GZS in župan so bili enotni, da je društvo vsestransko aktivno.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Slovesnost je bila priložnost tudi za podelitev gasilskih priznanj in odlikovanj GZ Dobrepolje in GZ Slovenije, ki so zahvala za vloženi trud in čas ter spodbuda za nadaljnje delo, sodelovanje in prizadevanje za izboljšave.
Tako so mladinska priznanja prejeli: Babič Ana, Blatnik Sara, Klinc Anja, Meserko Nika, Rajar Eva in Zrnec Jan.
Priznanja gasilske zveze III. stopnje so dobili: Jakič Tine, Meserko Aleš, Omahen Klemen, Perko Anja, Perko Matej, Strnad Sabina in Vrščaj Tjaša.
Priznanja gasilske zveze II. stopnje je prejelo 11 posameznikov: Babič Davorin, Babič Simon, Klinc Rok, Lohkar Mateja, Nahtigal Tina, Pajk Borut, Pajk Igor, Perko Gregor, Perko Luka, Zabukovec Sašo in Zrnec Janez.
Gasilka Meglen Irena je bila deležna priznanja gasilske zveze I. stopnje.
podpoveljnik Rajar Anton in namestnik poveljnika Zrnec Aleš sta bila prejemnika Gasilske plamenice II. stopnje GZS.
Gasilsko plamenico I. stopnje GZS je dobilo PGD Zdenska vas, prapor društva pa je bogatejši za medaljo.
Poveljnik Strnad Aleš pa je bil deležen odlikovanja GZS za posebne zasluge v gasilstvu.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
S podelitvijo priznanj je bil zaključen slavnostni del prireditve, ki mu je sledila prava domača gasilska veselica z govejo tombolo in srečelovom ter »bendom za dober žur«, Calypso. Bila je dobra družba, zabavno vzdušje in polno plesišče vse tja pozno v noč. Vse to nam je uspelo tudi z nesebično pomočjo sponzorjev, donatorjev, dobrotnikov in prijateljev gasilstva.
90 let dela je nanizalo kar nekaj mejnikov v PGD Zdenska vas. Želimo si, da bo nov mejnik nova gasilska garaža v letu 2017.
Naj zaključim kot je v navadi, z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«
 
Za PGD Zdenska vas zapisala Sabina Strnad.
 
Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved