Kulinaričen tečaj kruhovih pletenic
"Kruh je živ in z njim je treba delati nežno, kot z otrokom". To so bile besede gospe Urške Pugelj, ki je bila tako prijazna, da si je 31. marca 2012 vzela čas in je vse zbrane gasilke v njenem domu naučila veliko trikov kako narediti, ne samo dober, ampak tudi lepo oblikovan kruh.
Ko smo vstopile v kuhinjo gospe Urške, je v kotu že gorela svečka, ki jo je malo pred našim prihodom prižgala, da bi ohranila pozitivno energijo med našim izobraževanjem in moram reči, da ji je to tudi uspelo. Najprej nam je pokazala, kako se naredijo okraski za na pletenico, s katerimi jo polepšaš ali pa skriješ njene napake, če slučajno pri pečenju poči. Tako smo naslednje pol ure zatopljene v svoje misli oblikovale rožice in druge okraske, ki smo jih na koncu uporabile pri dekoraciji pletenice. V tem času je testo za pletenice že dovolj shajalo, da smo začele s pletenjem. Vsaka je dobila svoj hlebček testa in ga razrezala na dele. Iz vsakega dela smo oblikovale kačice. Pri tem je pomembno, da jih oblikuješ zelo nežno. Najprej smo spletle kito iz štirih kačic, jo položile na pekač in jo z dlanjo po sredini malo potlačile, vdolbino smo namazale z vodo in nanjo položile še eno kito s treh kačic. Ker pa smo želele, da se ne bi zgornja kita med pečenjem premaknila, smo jo fiksirale, tako da smo ob njej zapičile zobotrebce do polovice in jih pobrale ven, ko je bila pletenica pečena. S tem preprostim trikom poskrbiš, da kite in vsi okraski, ki jih oblikuješ ostanejo točno na tistem mestu kot želiš. Nekateri izdelki so bili videti kot ježki, saj je bilo v njih zapičenih zelo veliko zobotrebcev :). Pletenico nato pustiš še približno 15 minut shajati na pekaču in jo premažeš s stepenim jajcem tik preden jo daš v ogreto pečico. Med tem ko so se naše lepe pletenice pekle, nas je gospa Urška naučila oblikovati še en kruh, ki je bil v obliki sončnice. Kako oblikovati sončnico pa naj ostane skrivnost, naj pa povem, da ni tako zakomplicirano, kot je videti na prvi pogled :). Na koncu pa smo naredile še nekaj kolačkov in okrasile svoje pletenice z rožicami, ki smo jih oblikovale na začetku tečaja.
Svečka je že skoraj pogorela in tudi me smo po petih urah zaključile s tečajem. Naučile smo se ogromno in vse smo bile navdušene, ko smo izvedele za vse drobne detajle, ki jih potrebuješ pri peki pletenic in drugih kruhovih izdelkov. Vsem zbranim je bilo všeč, da je bil ta tečaj praktičen, saj je vsaka zase naredila svoje končne izdelke, ki jih je na koncu tečaja vzela domov. Še enkrat hvala gospe Urški, da je svoje znanje delila tudi med nas. Kruh je bil res slasten in lep.
Priprava testa za okraske:
Izdelani okraski:
Oblikovanje pletenice:
Izdelava sončnice:
Pečene pletenice:
Tina Jakič
PGD Zdenska vas