Intervencija: Požar na prometnih sredstvih

22. avgusta je v noči iz sobote na nedeljo prišlo do požara na osebnem vozilu. To noč je zaznamovalo neurje, ki je divjalo po celotni Sloveniji. Operativno kumunikacijski center na številki 112 je prožil samo v dveh urah cca. 80 intervencij, kar pomeni preko 1000 gasilcev na delu.

Požar se je pripetil na regionalni cesti Čušperk – Zdenska vas. Po osebnem telefonskem pozivu očividca je enota PGD Zdenske vasi napravila izvoz in hitela na pomoč. Kljub rekordnemu času, ki je minil od poziva do izvoza (3 min) smo na kraj nezgode prišli za PGD Grosupljem, ki je bilo pozvano prvo in 13 min pred nami, saj se je nesreča pripetila na njihovem teritoriju. Območje se je zaščitilo s svetlobno signalizacijo. Gasilci so si nadeli izolirne dihalne aparate, ter pogasili goreč avto.
 
Zaradi močnega plamena in nato interveniranja gasilcev je prišlo do zapore ceste, ki pa ni dolgo trajala, saj je bila intervencija hitra in uspešna.
 
Intervencije se je udeležilo 11 prostovoljnih gasilcev iz PGD Zdenska vas z obema voziloma GVM-1 in GVC 16/25.
 
Na koncu bi morda pograjal oz. opozoril na pomembnost točnih informacij, ki jih sporočamo na  številko  112. Zaradi netočnih podatkov in preobremenjenosti centra Ljubljana, se je primerilo to kar se ne sme dogoditi. Gasilci so dobili netočen podatek, da gori avtomobil v okolici Mlačevega. Od samega klica na center in aktiviranja gasilcev preko pagerjev je minilo kar precej časa cca. 15 min.
 
Ker vsi vemo, koliko je pomemben hiter odziv, polagam vsem na srce, da v primeru požara ali drugih nesreč, na območju občine Dobrepolje, obvestite  regijski center na številko 112. Poveste kje gori, kaj gori in eventuelne poškodbe oseb.
 
Ne bo pa nič narobe, če pokličete še kako tel. številko, ki jih imate doma na koledarjih, ki vam jih gasilci vsako leto prinesemo.
  
 V tem primeru oz. pri vseh požarih je potrebno takojšnje gašenje, če hočemo rešiti imovino. Zaradi tega gasilci in preventiva povdarjamo, da je pomembno imeti gasilni aparat tako doma kot v avtomobilu. Saj začetni požar lahko pogasimo že z žlico vode, čez 20 min pa je bil potreben gasilski avto z vso opremo in veliko količino vode.
 
Poveljnik GZ Dobrepolje Gačnik Uroš VGČ
 
 Intervencija1
 
Intervencija2
 
Intervencija3

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved