Intervencije: Naravna nesreča Žled 2014

V začetku meseca februarja se je večji del Slovenije spremenil v deželo ledu. Žled ni prizanesel niti naši občini in našemu požarnemu okolišu.

  Število: Ure:
Število operativcev: 31 477
GVM-1: 1 42
GVC 16/24: 1 11
Agregat: 1 3
Motorna žaga: 6 53
Traktor s priključki: 3 9
 
Intervencije, ki so potekale v času med 2. in 7. februarjem 2014, so naštete v nadaljevanju.
 
Nedelja, 2. 2. 2014, 12.23: Pregled želeniške proge, 38. kanal, poveži se z ekipo Grosuplje.
 
Predno smo opravili izvoz vozil so nas pred gasilskim domom počakali gasilci PGD Grosuplje od katerih smo prejeli natančna navodila. Na intervencijo smo se odpravili skupaj z PGD Videm. Na železniški progi smo odstranili nekaj velikih dreves in rešili kabel ob železnici. Po podrobnem pregledu večjega dela proge smo ocenili, da je obseg podrtega in grozečega drevja preobširen za potek železniškega prometa. Preko Centra Grosuplje smo obvestili Slovenske železnice in razglasili zaporo železniške proge. Ob izvozu smo odstranili tudi nekaj dreves na regionalni cesti, na kateri je bila prisotna tudi ekipa PGD Čušperk.
 
Nedelja, 2. 2. 2014, 13.20: Nevarnost podrtja dreves na stanovanjsko hišo, vas Cesta.
 
Poklical nas je vaščan, da stanovanjsko hišo ogrožajo drevesa. Ob prihodu smo ugotovili, da sta dve smreki in en hrast padla neposredno v bližino hiše, vejevje pa je oplazilo hišo. Odredili smo takojšno odstranitev 8 smrek in enega hrasta, ki so še ogrožali stanovanjsko hišo. Nadalje smo posekali tudi ogrožajočo smreko pri drugem lastniku in rešili telefonski kabel iz objema vejevja.
 
Nedelja, 2. 2. 2014, 14.34: Cesta Grosuplje - Zdenska vas, v bližini podrta drevesa.
 
Na cestišču je bilo večje število dreves, ki smo jih odstranili. V nadaljevanju so se razmere še poslabšale, padlo je še približno 30 dreves. S PGD Čušperk smo ocenili, da je delo postalo prenevarno za vse operativce in udeležence v prometu. Obvestili smo Center Grosuplje, da obvesti CGP in policijo.
 
Nedelja, 2. 2. 2014, 16.36: Drevesa na cesti Ponikve - Rašica.
 
Pozivu se nismo odzvali, se je pa PGD Ponikve, ki je deloval na tem odseku regionalne ceste.
 
Nedelja, 2. 2. 2014, 19.40: Center Grosuplje: Postavitev cestne zapore z znaki, triopani in svetlobnimi lučmi, obveščena policija.
 
Izvedli smo cestno zaporo, ki je bila usklajena s Centrom Grosuplje, Policijo in CGP. Zaporo so postavili tudi PGD Čušperk in PGD Mala Ilova Gora.  Kasneje smo se še poskušali prebiti skozi traso, tudi s plužno službo, vendar delo ni bilo uspešno, zato smo se s PGD Čušperk odločili, da sanacijo nadaljujemo naslednji dan ob 7.00 uri ob dnevni svetlobi.

Nedelja, 2. 2. 2014, 19.40: Od Hočevja proti Krki padla drevesa, ne more domov.
 
Na pomoč smo odhiteli skupaj s PGD Videm, odstranili drevesa in poskrbeli, da se je voznica lahko varno vrnila domov.
 
Ponedeljek, 3. 2. 2014, 6.30: Pokliči tel. št. 786 ** **
 
Dobrepoljska dolina je bila brez elektrike, telefona in mobilnega signala tako, da se klic ni dal vzpostaviti.
 
Ponedeljek, 3. 2. 2014, 6.32: Pomoč pri sanaciji ceste Zdenska vas - Čušperk. Samo za Zdensko vas. Javi se Grosuplju na 40. kanalu.
 
Posredovali smo pri čiščenju ceste, ki je bila nedostopna. Iz grosupeljske strani so bile enote PGD Grosuplje, PGD Šmarje Sap, PGD Račna in PGD Čušperk. Z združenimi močmi smo cesto znova odprli za uporabo.
 
Ponedeljek, 3. 2. 2014, 7.44: Agregat za Zavod Sv. Terezije
 
Po posvetovanju je primer prevzel Poveljnik CZ. Zadolžitev je sprejelo PGD Videm. Med tem časom je vseskozi potekala sanacija regionalne ceste Zdenska vas – Grosuplje, drevesa in vejevje so še naprej ogrožali promet. Potrebna je bila pomoč pri čiščenju glavnega električnega voda med Čušperkom in Zdensko vasjo. Pri gasilskem domu smo organizirali logistični center za potrebe sanacije regionalne ceste in predvsem prioritetno glavnega električnega voda. Ob 10.00 uri smo v pomoč dobili 4 profesionalne sekače iz Laškega (dogovor Elektro). Skupaj z našimi 3 operativci smo jih pospremili na teren usklajen z EL. Med tem časom je CGP zaradi prevelike nevarnosti znova zaprl regionalno cesto med Zdensko vasjo in Čušperkom. Za povezavo z »zunanjim svetom« smo poslali operativca v Čušperk, da je lahko koristil mobitel signal. Med tem je Elektro uspel vzpostaviti električno energijo za osrednji del občine. Vzpostavilo se je tudi Simobil omrežje (Tuš-mobil, Bob-mobil). Po večerji so 4 operativci dostavili v vas Vodice dva agregata, ki jih je CZ dobila od Slovenske vojske. V večernem času je ekipa 8-ih operativcev posredovala pri odstranjevanju dreves na obrobju Zdenske vasi, ogledala si je tudi podrto lipo, ki ogroža cerkev Sv. Antona in stanovanjsko hišo na Zdenski rebri.
 
Torek, 4. 2. 2014, 7.19: Sporočilo poveljnikom PGD v GZ Dobrepolje: K-19 je v izpadu, s poveljnikom GZ poskusite vzpostaviti kontakt na K-15.
 
Kanal 19 ni deloval, tako kot tudi ne nadomestni kanal 15. Kmalu je radijske zveze prevzel Center Dobrepolje na lokalnem 44. kanalu. Po razdelitvi nalog poveljnika CZ smo prevzeli čiščenje in pregled dveh tras daljnovoda Ilova Gora – Hočevje (na drugi strani PGD Hočevje) Ilova Gora – Police (Radensko polje). Za pomoč smo zaprosili še sosednje društvo PGD Čušperk, ki je šlo nasproti po trasi iz Radenskega polja. Popis poškodb smo posredovali na EL. Ekipa je posredovala tudi pri odstranitvi ovir na regionalni cesti, da so intervencijske ekipe lahko delovale na tem področju. Popoldne se je organizirala dežurna skupina, ki je dvakrat posredovala pri odstranitvi podrtih dreves.
 
Sreda, 5. 2. 2014, 13.30: Telefonski poziv, ReCO 19. kanal.
 
Odstranili in sanirali smo drevesa in vejevje na cestišču.
 
Četrtek, 6. 2. 2014, 7.55: Posredovanje poveljnika CZ Dobrepolje in Elektra, ReCO 19. kanal.
 
Poveljnik CZD je telefonsko obvestil, da je bil ponovno poškodovan glavni električni vod med Čušperkom in Zdensko vasjo. Opravili smo sestanek z Elektrom, si izmenjali telefonske številke z vsemi ekipami, pripravili potrebno opremo in odšli na odrejeno mesto. Med prebijanjem na mesto pretrganega voda smo odstranili podrta drevesa in drevesa, ki so neposredno ogrožali vod. Pri delu smo si pomagali z vrvmi. Podrto drevo je pretrgalo vse tri dovode, zato smo električarjema, ki sta ostala na prizorišču, pomagali pri napenjanju novih dovodov. Po sanaciji smo pregledali celotno traso. Po vklopu napetost je ta zdržal le deset minut. Potreben je bil ponovni pregled območja. Na pomoč so prišle tudi ostale ekipe Elektra. Napaka je bila najdena in se je sanirala. Med tem časom so gasilci ponovno pregledovali traso in odstranjevali ovire. Dobrepoljska dolina je ob 14-ih vnovič dobila električno energijo.
 
Petek, 7. 2. 2014, 12.45: Občanka telefonsko prosi za pomoč, ReCO 19. kanal.
 
Občanka, ki stanuje nekoliko odmaknjeno od strnjene vasi, je telefonsko obvestila, da nima izhoda iz stanovanjske hiše. Posredovala je skupina gasilcev, odstranila podrta drevesa in splužila dostopno pot.

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved