Intervencija: Komen - Škrbina - Trstelj

V nedeljo, 11. avgusta ob 14.30 uri, je bila regija Ljubljana II. pozvana na pomoč. Aktiviran je bil državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Na primorskem so potrebovali vozila za prevoz vode in zamenjavo za izmučene operativce.

Požar, ki se je začel 11. avgusta nekaj pred tretjo uro zjutraj, je izbruhnil nad cesto pri Železnih vratih na hribu Trstelj na goriškem Krasu. Požar je skupno gasilo 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Primorske in Krasa ob pomoči dveh helikopterjev Slovenske vojske.
 
Požar jim je uspelo v poznih popoldanskih urah s požrtvovalnim delom omejiti. Domači gasilci, ki so se borili z ognjenimi zublji, so bili že popolnoma izčrpani, zato smo bili pozvani na pomoč.
 
img2
 
Preko pozivnika so bili aktivirani poveljniki gasilskih zvez. Akcija je stekla s telefonskim alarmiranjem in zbiranjem operativcev. Ob 16.00 smo se vsi udeleženci zbrali in se z vozili napotili na ljubljansko barje, kjer smo skupaj še z ostalimi gasilci iz regije Ljubljana II. nadaljevali pot proti mestu intervencije.
 
Udeleženci intervencije – iz GZ Dobrepolje:
PGD Zdenska vas: D. Babič, U. Gačnik, A. Zrnec, J. Zrnec ml., J. Zrnec, M. Blatnik, T. Jakič + GVM
PGD Hočevje: L. Perhaj, I. Smrke, D. Hrovat, M. Perhaj + GVGP-2
PGD Videm: M. Šporar, D. Pugelj, B. Zabukovec + GVC 16/24
PGD Ponikve: B. Nose, M. Nose, M. Kastelic + GVC 24/50
 
img 1080
 
Konvoj 13. vozil in 61. operativcev je tako krenil proti Trstelju. Tja smo prispeli nekaj minut čez 19.00. Vodstvo štaba nas je razdelilo v dva sektorja. GZ Dobrepolje je bil določen sektor 3, kjer smo nato delovali. Ker je bil ogenj lokaliziran in omejen smo dobili nalogo, da varujemo mejo, ki je ločevala pogorišče od preostalega gozda. Kolegi so že pred nami razvili preko 600m cevovoda. Veseli so bili zamenjave, ker so bili že pošteno utrujeni. Tako smo prevzeli nahrbtnjače, izpihovalce ter ročnike in se podali v boj z ognjenimi zublji. Vozila pa so nas oskrbovala z prepotrebno vodo.
 
img 1097-1
 
Zrak je bil težek, poln saj in dima. Tla, posuta z neštetimi skalami, pogorelim grmičevjem in travo, so odražala težke trenutke, ki so jih doživela. Razdelili smo se v skupine in pričeli z gašenjem manjših požarov, ki so vznikali izpod skal, izgorelih štorov idr. Vzdrževali smo mejo jo polivali z vodo in s tem preprečevali morebitno širjenje požara. Tako smo noč preživeli v gozdu. Ob 2.00 zjutraj je pričel pihati veter, ki je razpihal žerjavico in netil »požarčke«, ki smo jih pridno gasili, da se le ti niso širili. Tako smo dočakali jutro, ko je prišla zamenjava gasilcev iz regije Ljubljana I. Povratek v naše domove je bil ob 11.00 uri, kjer smo še očistili uporabljeno opremo ter se utrujeni podali na zaslužen počitek.
 
img 1092
 
Po nekaterih podatkih je zgorelo približno 50 hektarjev gozdnih površin, ogroženi so bili oddajniki, planinska koča ter vas Lipa. Samo hitremu in učinkovitemu gašenju se lahko zahvalimo, da se je preprečilo najhujše.
 
Hvala vsem, ki ste se odzvali klicu na pomoč.
 
Poveljnik GZ Dobrepolje, Uroš Gačnik
Foto: Janez Zrnec, Blaž Zabukove, Tomaž Skale
 
img1

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved