Intervencija: Poplave 2014

Jesen je letni čas, ko narava upočasni svoje aktivnosti in se pripravlja na zimski oz. mirujoči čas. Letos nas je po letu 2010 ponovno presenetilo enkratno izredno obilno deževje, ki je prineslo povišane vodostaje ter predvsem povečane pretoke voda. Vse to je kljubovalo tudi poplavam v Občini Dobrepolje.

Poplave 2014
 
Gasilci PGD Zdenska vas smo ob tej naravni katastrofi izvedli več aktivnosti. Že v četrtek, 6. 11. 2014, smo začeli s preventivnim opazovanjem poplavnih voda Podpeške jame. V petek zgodaj zjutraj je voda iz Podpeške jame pritekla na dan, zato so se organizirale delovne skupine, ki so začele postavljati protipoplavne pregrade. Gasilci smo dostavili protipoplavne vreče. Ker je v tem času voda že začela prihajati v notranjost objekta Dom Sv. Terezije na Vidmu, smo tja dostavili potopno črpalko in postavili mobilno razsvetljavo, saj v predelu kuhinje ni bilo elektrike. V večernih urah je ena skupina gasilcev v podjetju Elma TT pomagala pri prenosu ogrožene opreme iz kleti v višja nadstopja, druga skupina pa je med tem časom polnila protipoplavne vreče v Predstrugah in postavljala protipoplavne pregrade. Organizirano je bilo nočno dežurstvo, ki je nadzorovalo razmere na terenu in pomagalo pri polnjenju protipoplavnih vreč v Kompoljah.
 
Poplave 2014
 
V soboto smo preverjali protipoplavne pregrade in nadzorovali delovanje potopnih črpalk. Iz Komunale Grosuplje smo pripeljali večji agregat, ki smo ga postavili na območje Doma Sv. Terezije za zagotavljanje električne energije. Med tem časom smo rešili voznika osebnega avtomobila, ki je z vozilom obstal v deroči vodi. V vasi Podpeč smo preverili stanje in popisali ogrožene hiše. Vmes smo odstranjevali ovire na cestah in nekaj protipoplavnih vreč. K sreči so se razmere začele umirjati, zato smo z aktivnostmi prenehali in določili dežurno ekipo.
 
Poplave 2014
 
V nedeljo smo v Kompolje peljali malico ter hkrati pridobili informacije o sanaciji prizadetega območja. Zaščitili in označili smo predel ceste, ki jo je spodjedla deroča voda in je predstavljala nevarnost za promet. V Domu Sv. Terezije smo nudili pomoč pri čiščenju in sanaciji prostorov. Ekipa gasilcev je odšla tudi v Kompolje, kjer se je stanje toliko umirilo, da se je lahko začelo čiščenje cestišča in dvorišč. V nedeljo pozno popoldne so se aktivnosti za naše društvo zaključile.
 
Poplave 2014
 
Vremenoslovci za naslednje dni zopet napovedujejo poslabšanje vremenskih razmer. Le upamo lahko, da nam bo narava tokrat bolj prizanesla.
 
Povzeto po poročilu poveljnika Aleša Strnada.
 
Poplave 2014

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved