Vaja: Zavod Prizma Ponikve 2012

V oktobru, mesecu požarne varnosti, vsako leto pripravimo skupno gasilsko vajo GZ Dobrepolje. Letošnja izvedba je potekala v soboto, 6.10.2012 na območju PGD Ponikve, kjer je v predpostavki prišlo do požara v Zavodu Prizma. V njem je namreč veliko nepokretnih ljudi, zato je bila naloga še toliko težja.

Za domače društvo se je vaja začela ob 15.00 uri, ko so bili preko pozivnikov obveščeni o požaru v Zavodu Prizma Ponikve. Začeli so z evakuacijo in gašenjem, vendar se je požar hitro širil, zato so zaprosili za pomoč. Ob 15.09 smo bili o vaji obveščeni tudi PGD Videm in PGD Zdenska vas. Ob prihodu na vajo, smo dobili vsak svoje zadolžitve in jih začeli izvrševati. Močan veter je nalogo še dodatno otežil, saj so ognjeni zublji zajeli tudi podrast in grmičevje v bližini. Potrebovali smo še dodatno pomoč, zato so bila o vaji obveščena še ostala društva, PGD Hočevje, PGD Zagorica, PGD Kompolje in PGD Struge.
 
dscf3577
 
Naloga PGD Zdenska vas je bila, da s hitrimi napadi gasimo požar in hkrati ščitimo sosednje objekte. Z GVC 16/24 smo postavili dva hitra napada, poslali dva člana za pomoč pri evakuaciji, dva člana pa sta se opremila z IDA za notranje posredovanje. Med tem časom smo prevzeli tudi redarsko službo, saj se ponavadi zaradi radovednih oči hitro nabere preveč civilnih avtomobilov, ki onemogočajo dostop intervencijskim vozilom.
 
dscf3576
 
Med gašenjem smo ugotovili, da je hidrantno omrežje preobremenjeno za polnjenje GVC-ja, zato smo morali poiskati druge vire vode. Na srečo v neposredni bližini teče potok Rašica, s katerega smo z motorno brizgalno črpali vodo in jo uporabili za polnjenje GVC-ja. Ker so za gašenje travniškega požara vodo potrebovali tudi v PGD Zagorica, smo z vodo hkrati oskrbovali še njihovo enoto.
 
Nekaj po četrti uri smo uspeli požar pogasiti, vsi ponesrečenci in ostali, ki niso mogli sami iz gorečega objekta, so bili na zbirnem mestu, tako da je bila vaja uspešno zaključena.
 

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved