Vpis

Naključna fotografija

Partnerji

Vaja: Prometna nesreča

Ob 18.00 smo prejeli poziv, da se je zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba huje telesno poškodovana. Voznik je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s cestišča, nato pa ga je odneslo v obcestni jarek. Ko smo prišli na kraj vaje, smo najprej zaščitili cestišče in preverili kakšno je stanje. Ugotovili smo, da bo reševanje precej zahtevno, saj je bil jarek precej globok in strm, še dodatno pa nam je reševanje otežil mrak, saj se je hitro temnilo. Postavili smo reflektorje in napeljali vrvi za lažji dostop do vozila. Ko smo prišli do vozila, smo ugotovili, da je bil ponesrečenec pri zavesti, vendar je imel poškodovano glavo, zato je bila potrebna dodatna previdnost pri reševanju. Reševanje je bilo možno le s sovoznikove strani, pa še tam smo morali najprej odstraniti prednjo vrato. Po pravilih reševanja, smo nato ponesrečenca spravili na nosila in ga odnesli na varno mesto, kjer je počakal na reševalce.

Ker je šlo le za vajo, smo reševanje izvedli tako, da smo se vsi prisotni operativci preizkusili v vseh možnih vlogah.
 
Ko je bil ponesrečenec rešen iz vozila, je bilo potrebno vozilo spraviti nazaj na cestišče, da so ga lahko odpeljale vlečne službe. Pomagali smo si z vitlom, ki smo ga v začetku leta namestili na gasilsko vozilo GVC. V takih primerih je ta naprava zelo dobrodošla. Ko smo tudi avtomobil spravili iz jarka, smo vajo nadaljevali tako, da so nam tečajniki tehničnega reševanja pokazali, kako se pravilno odstrani vetrobransko steklo in ostala stekla v vozilu, če je to potrebno pri reševanju. Pomagali smo si s posebnim orodjem za odstranjevanje avtomobilskih stekel. Tudi pri tem se je lahko preizkusil vsak operativec. Nato smo vozilo še zažgali, da smo se seznanili s tehniko gašenja vozila ter hkrati preizkusili tudi različne vrste gasilnih sredstev in njihovo učinkovitost.
 
Po vaji je bilo čutiti ogromno zadovoljstva med člani, saj smo se vsi veliko naučili. Na koncu lahko rečemo, da je vaja v celoti dosegla svoj namen, hkrati pa upamo, da prave intervencije na tem področju ne bodo potrebne.
 

Povezave

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 25. 05. 2020 23:10

NAKLO

SPINPrometna nesreča 25. 05. 2020 23:03

Ob 23.03 sta na avtocesti med Domžalami in Blagovico trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in opravili pregled kraja dogodka ter pregledali voznika, v katerega je naletelo vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih.

SPINTehnična in druga pomoč 25. 05. 2020 19:31

Ob 19.36 si je na plezalni steni v Ospu, občina Koper, plezalka poškodovala gleženj. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so poškodovanki imobilizirali gleženj ter jo skupaj z gorskimi reševalci GRS Ljubljana prenesli do reševalnega vozila NMP, s katerim so jo prepeljali v izolsko bolnišnico.

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved