Vpis

Naključna fotografija

Partnerji

Vaja: Cesta 2014

Letošnja zvezna vaja se je odvijala v vasi Cesta na predelu zaselka »Hrib«, ki je zaradi dostopnosti intervencijskih poti in oskrbe z vodo, zelo ogrožena. Vaja je temeljila na predpostavki, da je občanu pri kurjenju peči ogenj ušel v kurilnico, pri reševanju in gašenju pa je odvrgel ogorke na vrt, kjer se je zaradi suhe trave in ugodnega vetra, požar zelo hitro razširil na sosednje grmičevje in v gozd.

Vajo smo v soboto, 18. 10. 2014, v popoldanskem času izvedli v vasi Cesta v požarnem okolišu PGD Zdenska vas. Organizirali smo jo z namenom preverjanja organiziranosti, usposobljenosti in opremljenosti operativnih enot GZ Dobrepolje, preverjanja požarnega načrta GZ Dobrepolje, preverjanja sistema zvez ZARE in izdelave operativniega načrta za problematično področje na območju zaselka v vasi Cesta.
 
Vaja Cesta 2014
 
Ob 16.40 je bilo proženo domače društvo in osrednja enota. Na vaji je bilo potrebno gašenje notranjega požara, aktivna in pasivna obramba sosednjih objektov in gašenje gozdnega požara. Potrebno je bilo tudi posredovanje enote prve pomoči in tehničnega reševanja, saj se je prevrnil traktor z vozom, zgodilo pa se je tudi nekaj namišljenih poškodb operativnih gasilcev.
 
Prvič smo za množično intervencijo vzpostavili štabno vodenje, za lažjo koordinacijo enot pa tudi sprejemno mesto. Štabno vodenje se je z nekaterimi pomanjkljivostmi dobro obneslo. Vaja je bila zasnovana tako, da scenarij ni bil znan v naprej, temveč se je odvijal glede na razvoj dogodkov in razpoložljivost gasilskih enot. Zaradi slabe oskrbe z vodo na tem področju, je bil vzpostavljen verižni sistem MB, ki je zagotavljal požarno vodo gasilskim vozilom, proti koncu pa so s pomočjo tega sistema vzpostavili tudi tri napade.
 
Vaja Cesta 2014
 
Na koncu lahko rečemo, da je bila vaja uspešno zaključena, njen cilj pa je bil v celoti dosežen. Za uspešno pripravo in izvedbo se zahvaljujemo strokovni službi poveljstva PGD Zdenska vas. Zahvaljujemo se za dobro sodelovanje z ostalimi operativnimi enotami, največja zahvala pa gre vaščanom vasi Cesta, ki nam že toliko let stojijo ob strani tako v znak podpore kot tudi finančno. Zelo smo bili veseli tople dobrodošlice in odobravanja našega udejstvovanja za skupno dobro in predvsem za varnejši vsakdan.
 
Članek je povzet po poročilu poveljnika Aleša Strnada.
Foto: Tamino Petelinšek
 
Vaja Cesta 2014 Vaja Cesta 2014 Vaja Cesta 2014
 
Vaja Cesta 2014 Vaja Cesta 2014 TAP 1703  

Povezave

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 25. 05. 2020 23:10

NAKLO

SPINPrometna nesreča 25. 05. 2020 23:03

Ob 23.03 sta na avtocesti med Domžalami in Blagovico trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali in opravili pregled kraja dogodka ter pregledali voznika, v katerega je naletelo vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih.

SPINTehnična in druga pomoč 25. 05. 2020 19:31

Ob 19.36 si je na plezalni steni v Ospu, občina Koper, plezalka poškodovala gleženj. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so poškodovanki imobilizirali gleženj ter jo skupaj z gorskimi reševalci GRS Ljubljana prenesli do reševalnega vozila NMP, s katerim so jo prepeljali v izolsko bolnišnico.

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved