Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 21:44

KAMNIK

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:48

Ob 20.48 je na cesti Krnica–Mrzli Studenec, občina Gorje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled in Gorje so požar pogasili, poškodovanih ni bilo.

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:08

STRAŽA

SPINTehnična in druga pomoč 26. 01. 2022 19:04

Ob 19.04 je na Maroltovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta padla občanka. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, odstavili kuhalnik, ugasnili plin in oskrbeli starejšo žensko.

SPINPrometna nesreča 26. 01. 2022 18:59

LJUBLJANA

OKTOBER – Mesec požarne varnosti

Vsako leto meseca oktobra gasilci v naši občini izvajamo aktivnosti, ki so namenjene preventivni dejavnosti.

Osrednja tema letošnjega meseca je: ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI. V mislih imamo sredstva in naprave za začetno gašenje požarov, kot so gasilniki, požarne odeje in podobno. V sodelovanju med Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Slovenskim združenjem za požarno varstvo in Gasilsko zvezo Slovenije so nastala osnovna gradiva, in sicer zgibanki Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo ter dva plakata. Gradivo se je razdelilo v vse PGD V GZ Dobrepolje.
 
plakat 112 2013-page-001 Gasilci dobro vemo, da je gašenje požara zelo hitro in uspešno le, če pričnemo z njim, ko je gorenje komaj dobro začelo. Gasilci se neprestano usposabljamo, vadimo in posodabljamo opremo. Da smo svojem delu dobro kos, kažejo zadnje večje intervencije, kjer sta bila odziv (odzivni časi in številčnost moštva) ter opravljanje nalog s strani gasilskih enot na visokem strokovnem nivoju. S skupnimi močmi lahko na višji nivo dvignemo tudi raven preventive v svojih požarnih okoliših, saj so prebivalci pogosto o uporabi naprav za začetno gašenje požarov slabo poučeni. In prav to – gašenje v začetni fazi – je glavni namen uporabe sredstev ter naprav za začetno gašenje požarov in cilj letošnjega meseca požarne varnosti.
 
V mesecu požarne varnosti lahko v sklopu gasilskih društev ali zvez organiziramo aktivnosti, ki bodo udeležencem pomagale spoznati pomen in pravilno uporabo gasilnikov ter požarnih odej in podobno. Na temo uporabe gasilnika lahko:

1. prikažemo gašenje različnih vrst goriv:

 • gašenje požarov razreda A – potrebujemo npr. les, kose pohištva, star fotelj in podobno;
 • gašenje požarov razreda B – potrebujemo npr. ponev z bencinom/nafto;
 • gašenje požarov razreda C – potrebujemo npr. tlačno posodo z gospodinjskim plinom (propan/butan);
 • gašenje požarov razreda F – olje v ponvi;
 • gašenje izvajamo z gasilniki na vodo, peno, CO2, praškom, gasilom skupine F;

 2. gašenje osebnega vozila:

 • primer 1: vozilo zagori v predelu motorja – prikažemo pravilni postopek gašenja, gasimo le skozi reže ob priprtem motornem pokrovu;
 • primer 2: vozilo zagori v predelu motorja – prikažemo nepravilni postopek gašenja, gasimo ob odprtem motornem pokrovu.
Prikažemo lahko tudi pomen požarne odeje, ki jo v namišljenem scenariju uporabimo za prekrivanje ponve, v kateri se je vžgalo olje.
 
V akcijo osveščanja voznikov o potrebi po gasilniku v osebnih vozilih so se vključili tudi Avto-moto zveza Slovenije, Policija, Kmetijska gozdarska zbornica, Javna agencija RS za varnost prometa, Zveza ZŠAM in Združenje za promet, Sekcija strokovnih in registracijskih org. za motorna in druga vozila.
 
Predlagamo, da v program  letošnjega meseca požarne varnosti vključite tudi v svoje redne aktivnosti, kot so npr:
 • dnevi odprtih vrat,
 • pregledi hidrantnega omrežja in gasilnikov,
 • prikazne vaje usposobljenosti članstva in zmogljivosti gasilske tehnike,
 • predstavitve in nastopanje v medijih ipd.
Besedilo: Franci Petek GZS
Oblikovanje: Uroš Gačnik GZD
 
plakat zacetni pozar lahko pogasite sami 2013-1-page-001

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved