Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 27. 01. 2022 00:07

TREBNJE

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 21:44

KAMNIK

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:48

Ob 20.48 je na cesti Krnica–Mrzli Studenec, občina Gorje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled in Gorje so požar pogasili, poškodovanih ni bilo.

SPINPožar, eksplozija 26. 01. 2022 20:08

STRAŽA

SPINTehnična in druga pomoč 26. 01. 2022 19:04

Ob 19.04 je na Maroltovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta padla občanka. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, odstavili kuhalnik, ugasnili plin in oskrbeli starejšo žensko.

Uspehi na gasilski olimpijadi

V občini Dobrepolje se lahko pohvalimo, da  krajevno skupnost sestavljajo ljudje, ki radi prisluhnejo in pomagajo drug drugemu. Prav ta prostovoljnost se odraža tudi v sedmih gasilskih društvih, ki delujejo na območju naše občine. Tako je kar tretjina prebivalstva vključena v prostovoljna gasilska društva, kar ni malo če gledamo, da občina šteje cca 4.000 prebivalcev.

Gasilci poleg primarne naloge - intervencij, radi poprimemo tudi za druge oblike dela. Pri svojem usposabljanju in pripravljanju na prave intervencije se izvajajo tudi operativne vaje ter vaje, ki vključujejo uporabo motorne brizgalne, sesalnih in tlačnih cevi ter druge opreme.
 
sreda-otvoritev-217a
 
Prav take vaje so osnova za gasilska tekmovanja, kjer se preizkuša fizična, psihična in tehnična pripravljenost.
 
V naši gasilski zvezi smo bili do sedaj  soudeleženi pri društvenih, občinskih, regijskih, državnih tekmovanjih. Olimpijada, pa je krona vseh tekmovanj. Gasilska olimpijada poteka vsake 4 leta. Na njo se uvrstijo ekipe, ki se kvalificirajo z ustreznim časom na pokalnih tekmovanjih in na izbirnem tekmovanju, ki ga organizira GZ Slovenije.
 
sreda-otvoritev-228
 
Letošnja olimpijada je potekala v Franciji v mestu Mulhause.
 
Slovenska gasilska olimpijska reprezentanca je dosegla zgodovinski in verjetno neponovljiv uspeh. Med 2350 udeleženci iz 26 držav je osvojila pet zlatih medalj, dve srebrni in dve bronasti medalji ter več drugih vidnih uvrstitev. V bistvu pa so zmagovalci vsi, ki se uvrstijo na olimpijado. Sama uvrstitev na olimpijado terja od tekmovalcev, mentorjev nečloveške napore. Aktivne priprave, ki se začnejo dobro leto pred tekmovanjem obsegajo tako tehnične discipline kot tudi, telesno kondicijo. Tekmovalci so v sožitju s trenerji, fizioterapevti, maserji… poskrbeli za res fenomenalno pripravljenost, ki se je ne bi sramoval noben profesionalni športnik. Če želiš uspeti na tako velikem tekmovanju kot je olimpijada je za to potrebno mnogo osebnega odrekanja in ves svoj prosti čas posvetiti treningom, pravilni prehrani, telesni pripravljenosti.
 
Naj povzamem besede tekmovalca, ki je povedal, da so se pripravljali samo zadnje leto z rednimi treningi 4x teden. V času reprezentančnih priprav, ki so se začele dva meseca pred nastopom niso uživali, suhomesnatih izdelkov, sladkarij, alkohola..  Izvajali so psihično in telesno kondicijo. Vse za en cilj osvojiti olimpijsko zlato. In kot rečeno jim  je uspelo.
 
tekma-petek-clani-a-038
 
Slovenija je postala najuspešnejša udeleženka letošnje gasilske olimpijade. 
 
Na tribunah so najboljše slovenske gasilske ekipe, olimpijske izbrance, spodbujali številni Slovenci. Biti na tribunah in doživeti slovensko slavje, nositi slovensko zastavo v trenutkih velikega zmagoslavja... neprecenljivo.
 
Francija - mesto Mulhause je bil za tri dni slovenski.
 
tekma-sobota-085
 
Sam sem imel možnost in čast sodelovati na olimpijadi kot gasilski sodnik. Dogodek, prežet z emocijami in ponosnim  dejstvom "Slovenec sem" me bo še dolgo navdajal z pozitivno energijo, ki jo širi zlati olimpijski duh.
 
Uroš Gačnik
 
Foto: Suzana Veber
 
sobota-in-nedelja-307

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved